Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μ. Τεντόγλου κατέκτησε ξανά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν αποφασισμένος όχι μόνο να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια (με άλμα τότε στα 8.41, στην έκτη και τελευταία προσπάθεια) αλλά να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με εμφατικό τρόπο και το πέτυχε, με το καλύτερό του άλμα να είναι στα 8.48μ, που δεν άφησε στους αντιπάλους του το παραμικρό περιθώριο να τον αμφισβητήσουν.

Το 8.27 στην πρώτη του προσπάθεια τον έφερε δεύτερο στην κατάταξη αλλά ήταν απλά… ζέσταμα για τον 26χρονο θρύλο του αθλήματος, καθώς ακολούθησε ένα εντυπωσιακό άλμα στα 8.48 που τον ανέβασε στην πρώτη θέση, πάνω από τους βασικούς ανταγωνιστές τους, τον Τζαμαϊκανό Πίνοκ (8.36) και τον Ιταλό Φουρλάνι (8.34).

Η τρίτη του προσπάθεια ήταν χειρότερη από τις δύο πρώτες αφού έκανε άλμα στα 8.24 ενώ στην τέταρτη προσπάθειά του πήδηξε στα 8.36 που ήταν το δεύτερο καλύτερο άλμα του στον τελικό μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ακολούθησε ένα άλμα στα 8.31 στην πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια ενώ πριν κάνει την έκτη του προσπάθεια πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, απο τη στιγμή που ούτε ο Πίνοκ ούτε ο Φουρλάνι μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν.

Με τον ενθουσιασμό στα ουράνια, ο 26χρονος πρωταθλητής έκανε άκυρη 6η προσπάθεια, για να έρθει έτσι το τυπικό φινάλε στον τελικό και να πανηγυρίσει με υπερηφάνεια το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο Παρίσι και δεύτερο σερί χρυσό για τον ίδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κατάταξη του τελικού

  1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.48
  2. Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.36
  3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8.34
  4. Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 8.20
  5. Τζέικομπ Φίντσαμ-Ντιουκς (Μεγάλη Βρετανία) 8.14
  6. Σάιμον Μπατζ (Γερμανία) 8.07
  7. Μίνγκουν Ζανγκ (Κίνα) 8.07
  8. Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.03
  9. Φίλιπ Πράβντιτσα (Κροατία) 7.90
  10. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.83
  11. Αρνόβις Νταλμέρο (Κολομβία) 7.83
  12. Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 7.82

 Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, έκανε για μια ακόμα φορά τα δύσκολα να μοιάζουν εύκολα και τα κατορθώματά του με μια ακόμα μέρα στην προπόνηση.

Καθαρίζει τους αγώνες του με τέτοια ευκολία -τουλάχιστον για τα μάτια των θεατών- που τους παρακολουθούμε χωρίς ένα γεμάτο ποτήρι νερό δίπλα μας και κλεμμένα χάπια από τη γιαγιά για κάθε ενδεχόμενο. Μας διατηρεί ήρεμους, φροντίζει τα νεύρα μας.

Όλη η αγωνία για τον ίδιο και τον προπονητή του έχει προϋπάρξει. Αυτό ισχύει για αθλητές με τέτοιο βεληνεκές. Τη ζουν στην καθημερινή προετοιμασία ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στους αγώνες. Η προπόνηση είναι αυτή που δίνει όχι μόνο φτερά στα πολύ ικανά πόδια του, αλλά και σιγουριά.

Ο ίδιος συνηθίζει να γκρινιάζει για τις επιδόσεις του. Θέλει να συνδυάζει τις νίκες του με μεγάλα άλματα και ανταγωνίζεται περισσότερο τους παλιούς άλτες σε εγκεφαλικό επίπεδο, παρά τους εν ενεργεία στον αγώνα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η ποιοτική διαφορά του με τους αντιπάλους του είναι μεγάλη. Γι’ αυτό στις δηλώσεις του συχνά επιστρέφει σε αυτούς που έλαμψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο 26χρονος δις χρυσός Ολυμπιονίκης, έγινε ο δεύτερος μετά τον Καρλ Λιούις που κατακτά διαδοχικό Ολυμπιακό χρυσό στο μήκος. Μάλιστα αμφότεροι κρέμασαν το πρώτο χρυσό στο λαιμό τους στην ίδια ηλικία, στα 23 χρόνια τους.

Τόσο ήταν ο γεννημένος το 1961 Καρλ Λιούις το 1984 στο Λος Άντζελες, όπως και ο γεννημένος το 1998 Μίλτος στο Τόκιο.

Μάλιστα ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης είχε κερδίσει το 2021 με άλμα στα 8,41 μ., ενώ το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Αμερικανού συνδυάστηκε με άλμα στα 8,30 μ.. Βέβαια, στη Σεούλ το φαινόμενο Καρλ Λιούις προσγειώθηκε στα 8,72 μ..

Και αυτό είναι το ζητούμενο του Γρεβενιώτη άλτη. Ένα άλμα κοντά στα 8,70 μ. ή τουλάχιστον η κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ (8,66 μ) του Λούη Τσάτουμα.

Ξέρει ότι έχει τέτοια άλματα, έχει πει ότι είναι στόχος του και ότι μπορεί να τα βγάλει, αλλά απόψε έδειξε πιο κατασταλαγμένος από κάθε άλλη φορά. Σαν να κατάλαβε πια ότι γράφει ιστορία με τη διάρκεια και τη σταθερότητά του στο βάθρο. “Ελπίζω να σας έκανα υπερήφανους”, είπε. Μια δήλωση που δεν είχαμε συνηθίσει από τα χείλη του. Εντελώς, διαφορετικού ύφους από τις προηγούμενες. Και η αλήθεια είναι ότι τον καμαρώνουμε συνεχώς.

Το δεύτερο διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο είναι για σπάνιους αθλητές μεγάλης αξίας. Και η διαχρονικότητα μετράει περισσότερο κι από την επίδοση. Ο Μίλτος Τεντόγλου -που έχει κατακτήσει τα πάντα σε χρυσό χρώμα- μάλλον το κατάλαβε. Έχει καταγραφεί πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους άλτες όλων των εποχών και το όνομά του βρίσκεται κάτω από αυτό του Καρλ Λιούις των τεσσάρων χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων στο μήκος. Καταγράφουμε έναν προς έναν τους τελικούς του Αμερικανού περισσότερο για να αντιληφθούμε όσα λέει ο σπουδαίος Μίλτος του σημερινού 8,48 μ. για τις επιδόσεις. Με 8,50μ. νίκησε ο Λιούις στην Ατλάντα. Δεν είναι δα και ένας βασιλικός πήχυς η διαφορά τους.

Οι τελικοί του Καρλ Λιούις

1984

  • Καρλ Λιούις (ΉΠΑ) 8,30 μ.
  • Λάρι Μάιρικς (ΗΠΑ) 8,02 μ.
  • Γιουνίτσι Ουσούι (Ιαπωνία) 8,02 μ.

1988

  • Καρλ Λιούις (ΉΠΑ) 8,72 μ.
  • Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ) 8,49 μ.
  • Λάρι Μάιρικς (ΗΠΑ) 8,27 μ.

1992

  • Καρλ Λιούις (ΉΠΑ) 8,67 μ.
  • Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ) 8,64 μ.
  • Τζόου Γκριν (ΗΠΑ) 8,34 μ.

1996

  • Καρλ Λιούις (ΉΠΑ) 8,50 μ.
  • Τζέιμς Μπέκφοντ (Τζαμάικα) 8,29 μ.
  • Τζόου Γκριν (ΗΠΑ) 8,24 μ.