Έτσι θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
Οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων έγιναν πριν από λίγο. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι “όταν είχαμε κάνει πριν από δύο εβδομάδες τις ανακοινώσεις με τον κ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης και είχαμε προτείνει τη λειτουργία μεικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων πλησίαζε τα 500 ημερησίως, με πτωτικές τάσεις”. “Στο ενδιάμεσο η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται. Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ότι είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα” πρόσθεσε.
Πώς θα λειτουργούν οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης
“Για τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης έως τις 31 Αυγούστου επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων, ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς φαίνεται παράλογο και δύσκολο, αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να παίξουμε με αυτό το ζήτημα. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση αυτού του μέτρου. Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους που υπήρχε έντονος χορός και σωματική επαφή στη διάρκεια του χορού. Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της συνολικής επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους αποστάσεων και μέτρων προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης υπαίθρια και κλειστά λειτουργούν με τους κανόνες αποστάσεως που ισχύουν γενικά για την εστίαση” τόνισε ο υπουργός.
“Οι ιδιοκτήτες χώρων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μεικτοί. Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία” σημείωσε.
Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στο 80% του συνόλου. 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορούν να είναι ανήλικοι, οι οποίο θα έχουν κάνει τεστ. Το ανώτατο όριο είναι 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά. Είναι “ταβάνι” το συγκεκριμένο όριο και μόνο για εμβολιασμένους” ανέφερε.
“Στους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για το εμβόλιο, με self test και δήλωση γονέα ότι έχει γίνει το self test” συμπλήρωσε.Σε όλον τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν ενημέρωση αν οι υπάλληλοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ένα από τα τρία σηματάκια που μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr είναι αν όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει αν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι” υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Τα πρόστιμα
“Στην πρώτη παράβαση στα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας. Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για επτά ημέρες. Σε περίπτωση που έχουμε υποτροπή με δεύτερη παράβαση όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Για την διαπίστωση της παράβασης θα είναι αρκετή και μια εικόνα από τα social media, όπου δημοσιεύονται βίντεο με παραβιάσεις των μέτρων, δήλωσε ο υπουργός.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.