UEFA: Νέο οικονομικό μοντέλο για το Champions League Γυναικών
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης για το Women’s Champions League, σύμφωνα με το οποίο, συνολικά 24 εκ. ευρώ θα διοχετευτούν στη μεγαλύτερη διοργάνωση γυναικείου ποδοσφαίρου στον κόσμο από τη σεζόν 2021-22. Το ποσό αυτό υπερτετραπλασιάζει τα ετήσια έσοδα της διοργάνωσης και φέρνει ελπίδες για σημαντική αναβάθμιση συνολικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Αυτή η σημαντική αύξηση στο ποσό που θα διατεθεί στο Champions League Γυναικών, είναι αποτέλεσμα του επανασχεδιασμού της διοργάνωσης από πλευράς UEFA, η οποία αποφάσισε τη συγκέντρωση των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη φάση των ομίλων και μετά. Επίσης, είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ένα είδος “διασταύρωσης” με τις ανδρικές διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι ένα μέρος της επιδότησης προς το Γυναικείο Champions League θα προέλθει από έσοδα των ανδρικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Ένα ακόμη σημαντικό επί μέρους σημείο της απόφασης, αποτελεί το γεγονός ότι το 23% του συνολικού ποσού της επιδότησης των 24 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί με τη μορφή “πληρωμών αλληλεγγύης” σε συλλόγους των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων γυναικών, που δεν συμμετέχουν στο Women’s Champions League. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να επανεπενδύονται από τις ομοσπονδίες οι οποίες θα τα λαμβάνουν, αποκλειστικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το καινούριο οικονομικό πλάνο οι ομάδες που μετέχουν στη φάση των ομίλων θα ενισχύονται με τουλάχιστον 400.000 ευρώ έκαστη, ενώ η νικήτρια μπορεί να λάβει έως και 1,4 εκ. ευρώ.
Το νέο μοντέλο, πέρα από το οικονομικό μέρος, περιέχει επίσης μέτρα για την προστασία των επαγγελματιών παικτριών, όπως για παράδειγμα ειδικούς κανονισμούς για τις αθλήτριες που γίνονται μητέρες. Για τις τελευταίες προβλέπεται άδεια μητρότητας και δικαίωμα αντικατάστασής τους από τις ομάδες τους για το διάστημα αυτό. Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα των ομάδων να αλλάζουν τη λίστα καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν, προωθώντας νέες παίκτριες από τη “list B” που θα έχουν δηλώσει, ώστε να αξιοποιούνται τα ταλέντα.
Επίσης θα υπάρχει VAR σε όλους τους νοκ άουτ αγώνες και όχι μόνο στον τελικό, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Τέλος, θα αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων -άρα και οι αγώνες- ενώ στον τελικό του 2021 στο Γκέτεμποργκ θα ανακοινωθούν νέοι εταίροι και χορηγοί και στις 16 Μαΐου η UEFA θα ανακοινώσει ένα νέο brand name και τον πρώτο επίσημο ύμνο της διοργάνωσης, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Η σημερινή ανακοίνωση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα μπροστά για το άθλημα. Το νέο μοντέλο οικονομικής διανομής θα ενισχύσει σημαντικά το επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξή του. Η εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν θα επιτευχθεί από τη λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους, αλλά από μακροπρόθεσμο όραμα. Με τις πληρωμές αλληλεγγύης, κάθε ευρώ που επενδύεται στο Champions League Γυναικών θα επιστρέφει στο γυναικείο ποδόσφαιρο”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin, ο οποίος πρόσθεσε επίσης:
“Το γεγονός ότι ένα μέρος της επιδότησης προέρχεται από τις ανδρικές διοργανώσεις, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της UEFA”.