Το σχέδιο των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων – “Δεν θα υπάρχει νησί ή χωριό χωρίς μηχανισμό”
Την εικόνα με τους ελέγχους και την κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό σκιαγράφησε μιλώντας στον RealFm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Στεφανία Κασίμη και Ιωσήφ Καλαμαράκη ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.
Ο ίδιος είπε ότι τα δεδομένα έχουν ως εξής: α) Αύξηση των κρουσμάτων, β) σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου υπήρξε χαλάρωση και που θεώρησαν ότι βγήκαν στο ξέφωτο παρατηρούνται φαινόμενα πολύ αρνητικά, επανάκαμψη της πανδημίας και 3) η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ μέτρων πρόληψης, προφύλαξης, τεστ και συνάμα να υπάρξει τουρισμός, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να υπάρξει μια οικονομική κίνηση, αυτή η ισορροπία φαίνεται ότι δεν περπατάει τόσο καλά.
Όπως τόνισε ο κ. Μπίνης “πρέπει να αντιδράσουμε. Βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου για να διαφυλάξουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τον υγιή ανταγωνισμό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει δύο βασικούς πυλώνες, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι οποίες βλέπουν το σύνολο των φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας των 13 αιρετών Περιφερειών, το Λιμενικό και οι Δημοτικές Αστυνομίες σε επιλεγμένα σημεία”.
Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικά, ο κ. Μπίνης απάντησε ότι “ναι. Δεν πρέπει να προτάσσουμε το ατομικό συμφέρον θεωρώντας ότι αν γύρω καούν τα πάντα εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα κουβέρ, να πουλάμε περισσότερα ποτά και να έχουμε περισσότερο κόσμο. Δεν γίνεται έτσι. Αν υπάρξει ένα τοπικό lockdown σε ένα νησί, καθώς το σύστημα υγείας εκεί δεν θα μπορέσει να αντέξει η κρίση και ο αντίκτυπος θα έρθει σε όλους. Από το μικρό μπακάλικο, τα τουριστικά γραφεία και φυσικά στους χώρους της εστίασης”.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν είναι θέμα μόνο ατομικής ευθύνης, ο διοικητής απάντησε ότι “δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη. Είναι ένας παράγοντας, γενεσιουργός αιτία. Ακολουθεί η εγρήγορση, η επιχειρησιακή ικανότητα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως γίνεται τώρα που έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα για να έχουμε τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη όλη την ημέρα με έμφαση τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. Δεν θα υπάρχει νησί, χωριό, βουνό, πόλη, κωμόπολη που δεν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε αφορά υπεραγορά, φαρμακείο, γυμναστήριο, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι “σαφώς και υπάρχουν πιέσεις. Είναι καλοκαίρι και οι επιχειρηματίες έρχονται από μια μακρά περίοδο που δεν δούλεψαν. Όλοι θέλουν να αισθανθούν ότι βγήκαμε από τον κορονοϊό. Ότι γυρίζουμε στην κανονικότητα. Όλη αυτή η πίεση και πολιτικά αθροίζεται και η ισορροπία πού βρίσκεται το σωστό μέτρο χαλάρωσης λαμβάνεται υπόψη. Παίρνουμε τα στοιχεία από την αγορά, χαλαρώνουμε και όταν θα δούμε ότι η χαλάρωση έχει φτάσει στο σημείο που δημιουργεί είτε την αίσθηση ότι δεν τρέχει τίποτα ή ότι υπάρχει κάποια πολιτική ή μέτρο που είναι εσφαλμένα, επανερχόμαστε και ξαναπαίρνουμε μέτρα αν χρειαστεί.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.