Παν. Διακοφώτης: «Είμαστε η δυσκολότερη ΕΠΣ της Ελλάδας»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτης Διακοφώτης, στον αρχισυντάκτη του Speaker.gr Ηλία Ζαχάρη, που βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών, sτην κοσμοπολίτικη και ηλιόλουστη Ρόδο.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΔ, τόνισε τις προσπάθειες που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο στο νησί και όχι μόνο, αλλά και να τονώσει όλους όσους έχουν ενασχόληση με το άθλημα στα άλλα νησιά, αφού λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών της μετάβασης, η ΕΠΣ διοργανώνει με μεγάλη δυσκολία τα πρωταθλήματα και με τιτάνιες προσπάθειες στηρίζει τα σωματεία.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Sp: Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.
Π.Δ: Καλώς ήρθατε στο νησί μας και καλή διαμονή.
Sp: Με την πρώτη ματιά και εντύπωση, νομίζει πως εδώ στη Ρόδο ασχολούνται όλοι με τον τουρισμό και καθόλου με τον αθλητισμό.
Π.Δ: Όχι, απεναντίας. Υπάρχει μεγάλη δίψα για άθληση από τους ντόπιους, ειδικά στο ποδόσφαιρο που πρεσβεύουμε εμείς.
Ακαδημίες, ομάδες, μεγάλα και διεθνή τουρνουά, ένας οργασμός ποδοσφαιρικών πραγμάτων.
Υπάρχει η μαγιά, εάν δείτε τα σωματεία μας, έχουν ιδρυθεί πολύ παλιά, μετράνε σχεδόν αιώνα πολλά από αυτά(Διαγόρας 1905, Ανταγώρας Κω 1924, Δωριέας 1924, Ιάλυσος 1925, Ευκλής Σορωνής 1924, Φοίβος Κρεμαστής 1927, Κλεάνθης Παραδεισίου 1927).
Έχουν την κουλτούρα. Άλλωστε η Ένωσή μας, διοργανώνει πρωτάθληματα από το 1948.
Sp: Πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση των πρωταθλημάτων σας;
Π.Δ: Τρομερά δύσκολη. Οι άνθρωποι που τρέχουν τις ομάδες είναι ήρωες και εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Έχουμε 72 σωματεία και οι μετακινήσεις τους είναι πολυδάπανες. Που να συντηρήσουν γήπεδα με χόρτο σε νησί, πολύ δύσκολο. Η Κάρπαθος ξοδεύει σε μετακινήσεις 20.000 €, η Κως 12.000 €, υπάρχουν δυσκολίες. Όλα αυτά στην Α’ Κατηγορία, μην πάμε παραπάνω.
Και δείτε τα νησιά που συμμετέχουν, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Τήλος, Σύμη, Νίσηρος και Πάτμος.
Sp: Η ΕΠΣ είπατε είναι δίπλα τους, με ποιο τρόπο;
Π.Δ: Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κοιτάξαμε να ικανοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μοχθούν και έχουν μεράκι για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Πρώτα απ όλα κοιτάξαμε να τους απαλλάξουμε από το οικονομικό βάρος και σε συννενόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν έκπτωσεις και δωρεάν εισιτήρια στις μετακινήσεις.
Επίσης, αγοράζει η ΕΠΣ ένα αυτοκίνητο, μοιράζει δωρεάν στα σωματεία τα μπλοκ, οι ομάδες πουλάνε τους λαχνούς και κρατάνε τα έσοδα.
Βλέπετε εδώ και πολύ καιρό, δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις. Έτσι έπρεπε κάτι να κάνουμε για να είμαστε εντάξει απέναντι σε αυτές τις ομάδες, να τους δώσουμε κίνητρο.
Sp: Πραγματικά οι δυσκολίες είναι πολλές, και μιλάμε για πόσα σωματεία;
Π.Δ: Τα σωματεία στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου είναι 72, είναι αρκετά. Και σημειωτέον με 3 ομάδες στη Γ’ Εθνική Ανδρών, με 1 στη Β’ Εθνική Γυναικών και 3 στη Γ’ Εθνική Γυναικών. Και τα αναφέρω αυτά, γιατί οι κατηγορίες αυτές είναι ερασιτεχνικές, υπάγονται στην ΕΠΟ, άρα κατ’ επέκταση σε εμάς, στην ΕΠΣΔ. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους, σε ότι χρειαστούν.
Sp: Απ ότι γνωρίζω δεν έχετε μόνο πολύ καλό Τοπικό Πρωτάθλημα, έχετε και Υποδομών.
Π.Δ: Ναι, έτσι είναι. Διοργανώνουμε εμείς σαν ΕΠΣΔ πολλά τουρνουά, Προπαίδων, Παίδων και Νέων, έτσι ώστε οι ομάδες να ετοιμάσουν τους αυριανούς παίκτες που θα τις στελεχώσουν και χωρίς να ξοδευτούν, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε τις Μικτές ομάδες μας, που ως γνωστόν δίνουν μαζεμένα παιχνίδια σε τουρνουά τα Χριστούγεννα, εν εντιθέσι με άλλες ΕΠΣ.
Έτσι έχει την ευχέρεια ο Ενωσιακός προπονητής μας, Θόδωρος Θεοδώρου, να δει και να επιλέξει τα ταλέντα της περιοχής μας.
Sp: Οι Μικτές Ομάδες, μπορούν με αυτό τον τρόπο να διακριθούν;
Π.Δ: Φυσικά, έχουμε και το προπέρσινο παράδειγμα, όπου μετά τις Μικτές και Περιφερειακές (όπως ήταν ο θεσμός τότε), η Ζώνη μας αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια με 6 παίκτες βασικούς από την ΕΣΠΔ. Αυτή κι αν είναι διάκριση. Αυτό λοιπόν μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντι στα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα.
Sp: Πρόεδρε διακρίνω μια οργάνωση και ένα σχεδιασμό στη διαχείριση της ΕΠΣ.
– Κάνουμε ότι μπορούμε, δεν είμαστε τέλειοι αλλά προσπαθούμε.
Sp: Αυτή η διαχείριση, είναι που άνοιξε τις πόρτες της ΕΠΟ και βρεθήκατε στην Ε.Ε της Ομοσπονδίας. Είναι για πρώτη φορά, σωστά.
Π.Δ: Σωστά, είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή (πρώην Διοικητικό Συμβούλιο), ενώ είμαι Μέλος της Επιτροπής Διοργάνωσης Πρωταθλημάτων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών.
Sp: Για να παραμείνουμε στο θέμα αυτό. Τι ακριβώς γινόταν και τι προσπαθείτε να δημιουργήσετε στην ΕΠΟ.
Π.Δ: Πραγματικά υπήρχαν πολλές παθογένειες στη λειτουργία της ΕΠΟ. Είμαστε με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση προς το καλύτερο, μπήκαμε μπροστά και κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει σωστά η ΕΠΟ, ως μια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή προσπάθησε να αλλάξει πολλά, όμως έβρισκε τοίχο λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων. Με τις εκλογές και μετά δείχνουμε άλλο πρόσωπο.
Sp: Ας περάσουμε όμως και στα τοπικά. Πόσο ανταγωνιστικό είναι το Πρωτάθλημα στην Α’ Κατηγορία;
Π.Δ: Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά Πρωταθλήματα στη χώρα μας, ειδικά για το φετινό είναι 3-4 ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο και την άνοδο.
Μάλιστα οι οικονομικές ανάσες που δίνουμε στις ομάδες, είναι τέτοιες που μπορούν να ενισχυθούν και πέρα από το ντόπιο στοιχείο, με άλλους ποδοσφαιριστές της ευρύτερης περιοχής.
Sp: Έχουν προκύψει θέματα βίας στα πρωταθλήματά σας.
Π.Δ: Όχι και έχει περάσει αναπιστρεπτί αυτή η εποχή. Δεν το επιτρέπουμε, αν γίνει κάτι οι τιμωρίες είναι σκληρές.
Αλλά επειδή είμαι άνθρωπος του «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θερραπεύειν», προσκαλούμε τις ομάδες, τις συμβουλεύουμε και τις καταρτίζουμε, ώστε να μην έχουμε τέτοιους είδους θέματα και αναγκαζόμαστε να προβαίνουμε σε τιμωρίες.
Sp: Θέματα διαιτησίας έχετε.
Π.Δ: Με το Σιδηρόπουλο στη Super League, να αποτελεί σημαιοφόρο της νησιωτικής διαιτησίας, είναι ενα κίνητρο για τους νέους να επιλέξουν τη διαιτησία.
Από κει και πέρα, έχουμε πολύ καλούς διαιτητές και βοηθούς, δεν δημιουργούν προβλήματα και στις τοπικές αλλά πολύ περισσότερο στις εθνικές κατηγορίες που αγωνίζονται. Υπάρχουν πολλά παιδιά, ικανά και εξελίξιμα για πολύ παραπάνω.
Πέρα απ’ όλα αυτά, η κατάρτιση των διαιτητών μας είναι συνεχής.
Sp: Κατάρτιση γίνεται και στους προπονητές με τις σχολές, έτσι δεν είναι;
Π.Δ: Ακριβώς, κάθε χρόνο στο νησί, διοργανώνονται σχολές προπονητών της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα πολλοί δικοί μας προπονητές να τις παρακολουθούν και να ανεβάζουν το επίπεδό τους.
Sp: Τέλος θα αναφερθώ στο βραχνά των Τοπικών Πρωταθλημάτων, τα γήπεδα. Εσείς έχετε τα γνωστά προβλήματα.
Π.Δ: Παλιότερα ναι, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας να το εξαλείψουμε. Σε συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είμαστε σε συνεχή και διαρκεί επικοινωνία.
Έχουμε ένα Ενωσιακό (το παλιό), ένα που φτιάξαμε εμείς μέσω LeadeR και άλλο ένα που φτιάχνουμε τώρα. Όλα πλαστικά νέας γενιάς.
Επίσης προσπαθούμε τώρα να τα ηλεκτροδοτήσουμε, ώστε να αυξηθούν οι ώρες χρήσεις τους.
Θέλω επίσης στο σημείο αυτό εδώ να σταθώ στους Fifa Angels, μια επιτροπή, η οποία κάνει έλεγχο στα γήπεδά μας, ώστε να έρθουν ομάδες πρώτα Κ20 για το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο οι μεγάλες ομάδες από Σουηδία, Ρωσία και Νορβηγία όταν σταματούν τα Πρωταθλλήματά τους για προετοιμασία, λόγω κλίματος αλλά κυρίως και λόγω γηπεδικών εγκαταστάσεων. Αυτό είναι ένα εύσημο προς εμάς.
Sp: Πρόεδρε σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
Π.Δ: Εγώ ευχαριστώ για τη συνέντευξη.