Τα ξημερώματα θα ξέρουμε τους βουλευτές Δωδεκανήσου

Τελείως ανοικτό, είναι το θέμα της κατανομής των βουλευτικών εδρών στα Δωδεκάνησα, αφού οι πενταεδρικές Περιφέρειες είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες στην κατανομή εδρών, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.Αυτό σημαίνει, ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες, θα ξεκαθαρίσει τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν συνεχείς αλλαγές από ώρα σε ώρα.
Γενικώς τα σενάρια που υπάρχουν είναι τα εξής:
1) Το πρώτο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) να πάρει τις τρεις έδρες, το δεύτερο την μία και η πέμπτη έδρα να διεκδικηθεί από το ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι …ακόμα και Χρυσή Αυγή.

2) Το πρώτο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) να πάρει τις τρεις έδρες και το δεύτερο τις άλλες δύο.
3) Το πρώτο κόμμα να πάρει δύο έδρες, το δεύτερο δύο έδρες και η πέμπτη… σε όποιον τύχει ανάλογα με τα ποσοστά στο νομό.

4) Ενα ακόμα σενάριο είναι να πάρει το πρώτο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) δύο έδρες, το δεύτερο μία και να μείνουν δύο έδρες που θα διεκδικήσουν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Ουσιαστικά βέβαια η κατανομή των εδρών εξαρτάται από δύο παράγοντες.
α) Από το ποσοστό κάθε κόμματος σε κεντρικό επίπεδο.

β) Από το ποσοστό κάθε κόμματος στο νομό Δωδεκανήσου.
Η γενικότερα εκτίμηση είναι ότι λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου δεν χωρούν κατηγορηματικές προβλέψεις για την κατανομή.

Πώς κατανέμονται οι αδιάθετες έδρες
Συνολικά 288 βουλευτές εκλέγονται από τις 56 περιφέρειες της χώρας και 12 από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Για την κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών υπολογίζεται η διαφορά των εδρών που έχουν διατεθεί, από τις έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός. Στη συνέχεια υπολογίζονται τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων των εκλογικών σχηματισμών σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκτός από τις μονοεδρικές. Το υπόλοιπο αυτό είναι η διαφορά του γινομένου των εδρών που κατέλαβαν οι παραπάνω σχηματισμοί στην εκλογική περιφέρεια επί το εκλογικό της μέτρο από το σύνολο των ψήφων που έλαβαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες εμφανίζει τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα. Στον εκλογικό σχηματισμό που έχει το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που ο εκλογικός σχηματισμός δικαιούται. Αν πάλι παραμείνουν αδιάθετες έδρες, η διαδικασία επανεφαρμόζεται διαδοχικά για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν σε αυτή, αρχίζοντας από όποιον συγκέντρωσε το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια προς αυτόν με τον αμέσως μεγαλύτερο.

 

Πηγή : rodiaki.gr