«Απευκταίο όχι το Gr-Exit, αλλά να συνεχίσουμε έτσι…»
Η κατάσταση στον αθλητισμό έχει φτάσει σε τέλμα κι απαιτούνται μέτρα, όπως είπε ο γγΑ,Ι.Συναδινός, στον ΣΠΟΡ FM 94,6.«Να αποφύγουμε το Gr-Exit, αλλά το απευκταίο είναι να συνεχίσουμε έτσι»,τόνισε.
Πολύ χειρότερα από ό,τι περίμενε ο ίδιος προτού αναλάβει καθήκοντα είναι τα πράγματα στον ελληνικό αθλητισμό, σε όλους τους τομείς, όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Ιούλιος Συναδινός. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού εξέφρασε μεν την αισιοδοξία πως θα βρεθεί η χρυσή τομή με την UEFA για το περιβόητο νομοσχέδιο και θα αποφευχθεί το Gr-Exit, τονίζοντας ωστόσο πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση πρέπει να είναι η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη κι αν υπάρχουν… παράπλευρες απώλειες.
Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΠΟ στην όλη υπόθεση, ενώ αφού καυτηρίασε όσα έγιναν χθες στο ντέρμπι του μπάσκετ, μίλησε για «καυτά» ζητήματα όπως τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το μαζικό αθλητισμό, αλλά και τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία.
Αναλυτικά, ο Ιούλιος Συναδινός μίλησε στον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο για:
-τις επαφές με την UEFA για τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο: «Είμαστε σε διαρκή ανοιχτή διαβούλευση με την UEFA, άμεσα και χωρίς διαμεσολαβήσεις. Έχουμε πάρει ένα κείμενο σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν σε κάποια άρθρα μετά την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις της UEFA, θα έχουμε τη Δευτέρα νέα επικοινωνία για να λύσουμε κάποια θέματα. Ορισμένα ζητήματα ίσως είναι θέμα διατύπωσης, μετάφρασης, αλλά και του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα σε σχέση με τη χώρα που εδρεύει η UEFA. Στην ουσία του το νομοσχέδιο παραμένει ίδιο. Έχουμε κάνει τροποποιήσεις για να καλυφθεί η UEFA. Εμμένουμε στους τακτικούς δικαστές και δεν θα κάνουμε πίσω. Μόλις διευθετήσουμε αυτή την παρανόηση, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε θέμα. Πολλά από τα ζητήματα που είχε θέσει η UEFA σαν ερωτήματα κι όχι σαν τελεσίγραφα έχουν απαντηθεί. Νομίζω θα λυθούν τα ζητήματα».
-το αν υπάρχει κίνδυνος για Gr-Exit: «Το απευκταίο είναι να συνεχίσουμε να έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό όπως τον έχουμε μέχρι σήμερα και όπως τον είδαμε χθες στο μπάσκετ. Όποιος έχει βούληση να πάει στην κάθαρση του αθλητισμού, μπορεί να έχει παράπλευρες απώλειες, αν και δεν το επιθυμούμε. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό».
-τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός Gr-Exit: «Θεωρώ πως δεν θα υπάρχει θέμα ούτε οικονομικών επιπτώσεων ούτε τίποτα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μετρήσουμε και ποια είναι η οικονομική ανταποδοτικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στον ελληνικό αθλητισμό και σας πληροφορώ πως είναι πολύ μικρή».
-τη συζήτηση περί παραβίασης του αυτοδιοίκητου: «Ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι πολλοί κατηγορούσαν την πολιτεία ότι δεν παίρνει μέτρα. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα κατηγορούν την πολιτεία επειδή παίρνει μέτρα. Υπάρχει υποκρισία εδώ. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση του αυτοδιοίκητου. Σε θέματα βίας, φορολογικής τήρησης της νομιμότητας, ντόπινγκ κλπ., η UEFA δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Μας είπε ο ίδιος ο κ. Ινφαντίνο ότι εκεί το κράτος κάνει ό,τι κρίνει. Μας είπε, αν κάποιος παρανομεί, να τον βάλουμε φυλακή. Δεν θα τον βάλει η UEFA φυλακή».
-τα χθεσινά επεισόδια στο ντέρμπι του μπάσκετ: «Αν είχαμε το νομοσχέδιο αυτό στα χέρια μας, θα ήταν δυνατό να επιβληθούν ποινές και πρόστιμά».
-το αν δόθηκε φάκελος για την «εγκληματική οργάνωση» στην UEFA: «Η UEFA γνωρίζει απολύτως και χωρίς διαμεσολαβήσεις ποια πρόσωπα φέρονται να έχουν διαπράξει κακουργήματα ή εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Εσείς πιστεύετε ότι δεν έχει η UEFA τους μηχανισμούς για να γνωρίζει τι συμβαίνει; Ξέρουν απολύτως, έχουν απόλυτη πληροφόρηση και γνωρίζουν από πριν για τις ιδιότητες όσων έχουν κληθεί από τη δικαιοσύνη και για τι κατηγορούνται».
-τη στάση της ΕΠΟ: «Ας αναλάβει και η ΕΠΟ τις ευθύνες της. Κάποιοι από αυτούς που έχουν κληθεί από τις δικαστικές αρχές ας καταλάβουν ότι δεν θα συμπαρασύρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος της ΕΠΟ. Είχε βρεθεί σε συνθήκες αυτονομίας κι αυτό θέλουμε να αλλάξουμε εμείς. Να κάνουμε ό,τι συμβαίνει με όλες τις άλλες ομοσπονδίες».
-τους ελέγχους στους αθλητικούς φορείς: «Έχει ανακοινωθεί η σύσταση μιας κοινής επιτροπής, που θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους που χρειάζεται. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι αποκλειστικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης κι από εκεί κι έπειτα τα πορίσματα θα πηγαίνουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που θα αναβαθμιστεί».
-το πώς θα αντιμετωπιστούν τα άλλα προβλήματα του αθλητισμού: «Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι ένα σύνολο άρθρων που περιλαμβάνει και κάποιες άλλες διατάξεις που θα μας δώσουν τα πρώτα εργαλεία για να λύσουμε τα πρώτα θέματα του ελληνικού αθλητισμού. Μέσα στο έτος που διανύουμε θα υπάρχει ένας συνολικός νόμος για τον ελληνικό αθλητισμό, όπως οικονομικά ζητήματα, φορολογικές υποχρεώσεις, εργασιακά ζητήματα, η διοίκηση των φορέων κλπ. Θα είναι ένας νέος νόμος που θα ορίζει όλη τη δομή του αθλητισμού, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού».
-τη συμμετοχικότητα σε ομοσπονδίες και σωματεία: «Η λέξη εκδημοκρατισμός θα βρίσκεται πολύ ψηλά, με το άνοιγμα του εκλογικού δικαιώματος. Θέλουμε να ανοίξουμε τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχικότητα για τις ομάδες είναι στις σκέψεις μας. Θα άρουμε την υποχρέωση των ομάδων να γίνουν ανώνυμες εταιρείες όταν ανεβαίνουν κατηγορία. Θα ανοίξουμε το δρόμο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχικότητα και να παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο κόσμος της ομάδας».
-το μαζικό αθλητισμό: «Είναι βασική υποχρέωση δική μας σαν πολιτεία να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν σε μορφές άθλησης και να βελτιώσουμε τον αθλητισμό στο σχολείο. Να αξιοποιήσουμε τους χώρους μας, για να σταματήσουμε αυτό το ‘προνόμιο’ των πολλών παχύσαρκων παιδιών. Αυτό που λέγεται μαζικός αθλητισμός δεν θέλουμε να γίνεται επετειακά, μια-δυο φορές το χρόνο, αλλά να γίνεται συστηματικά. Βεβαίως χρειάζονται και πόροι γι’ αυτό το πράγμα και η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη».
-τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα: «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είναι τόσο άσχημη η κατάσταση στα στάδια, σε επίπεδο συντήρησης εγκαταστάσεων. Υπάρχει εγκατάλειψη, σε μια χώρα που έκανε πρόσφατα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε εγκαταλελειμμένα κολυμβητήρια και στάδια, διοικήσεις που δεν έκαναν καλή διαχείριση. Ήδη έχουμε συντάξει κάποιους φακέλους και υπάρχουν πολλά θέματα στη διαχείριση των οικονομικών σε πολλές εγκαταστάσεις».
-τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρίες: «Εδώ έχουμε επίσης πολλά προβλήματα. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους φορείς του αθλητισμού ατόμων με αναπηρίες. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια υποδομή αποκλειστικά για άτομα με αναπηρίες. Το θέμα της προσβασιμότητας, όχι απλώς για να παρακολουθεί κάποιος με αναπηρία αλλά και να αθληθεί ο ίδιος, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Δεν είναι λυμένο, αλλά είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Ιεραρχικά θα το έβαζα πάρα πολύ ψηλά».