Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος στο “Σημείο Μηδέν” στη Νέα Υόρκη
Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος επισκέφθηκε το “Σημείο Μηδέν”, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις και διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μέσω της ομογένειας.
Ο κ. Κόκκινος ξεναγήθηκε από τους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την κατασκευή του One World Trade Center και συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες και με ομογενείς, που του εξέθεσαν την συλλογιστική του έργου, το οποίο κυρίως συμβολίζει την σταθερή αντίσταση στην τρομοκρατία και την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης, που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις μέσω της ανάπτυξης και της τόνωσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Ήταν κοινές οι διαπιστώσεις για την παράλληλη πορεία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αφ’ ενός στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με την παροχή κινήτρων στην παραγωγική βάση της κοινωνίας και αφ’ ετέρου στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.
Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τις τράπεζες να σταματούν την χορήγηση δανείων στις οικοδομικές εταιρείες για τρία ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός αυτό γονάτισε τον κατασκευαστικό κλάδο.
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν την κρίση και μειώνουν την ανεργία δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες οικοδόμους σε μεγάλα έργα. Πυλώνα του οικονομικού σχεδίου τους αποτελεί η ανάπτυξη μέσω της στήριξης της μεσαίας τάξης, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας τους.
Το αναπτυξιακό τους όραμα εδράζεται στην σταθερή τους πεποίθηση, ότι μέσα από τις στάχτες της τρομοκρατίας θα αναδυθεί το θαύμα των επτά πύργων του νέου παγκόσμιου κέντρου οικονομίας στο σημείο, όπου προ ετών έχασαν την ζωή τους από το τυφλό κτύπημα της τρομοκρατίας, πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι.
Το One World Trade Center, το ψηλότερο κτίριο των Ηνωμένων Πολιτειών που κατασκευάζεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, θα συμβολίζει, εκτός των άλλων, την δυναμική που κρύβει η παραγωγική τάξη, όταν η Πολιτεία την στηρίζει και της δίνει τα μέσα για να επαναδραστηριοποιηθεί μετά από καταστροφικά γεγονότα.
Είναι προφανείς οι παραλληλισμοί με την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που κατέστρεψαν εντελώς τον οικονομικό ιστό, ο οποίος κινητοποιούσε την οικονομία παράγοντας πλούτο και στηρίζοντας φοροδοτικά την Πολιτεία.
Η κατ’ αντίστιξη προσεκτική παρατήρηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δύο χωρών με μακρά παράδοση φιλίας και με κοινές αναγωγές, δεδομένης της παραλληλίας της ιστορικής πορείας που τις οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία, καθώς και της έμπνευσης από τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, οδηγεί αναπόφευκτα στη σκέψη μίας σημερινής αναπτυξιακής προσπάθειας των δύο χωρών με κοινό οραματικό προσανατολισμό την ενεργοποίηση της παραγωγικής τάξης.
Είναι όμως προφανείς οι παράλληλες πορείες της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στο σοβαρότατο ζήτημα του κοινού αγώνα εναντίον της μισαλλοδοξίας και της τρομοκρατίας. Έχουν και οι δύο χώρες ματώσει από τρομοκράτες και μοιράζονται την ίδιο πόθο για ένα κόσμο, που συζητά για να λύσει τα προβλήματα, αντί να ανέχεται να σκοτώνονται τυφλά αθώοι άνθρωποι.
Η ύπαρξη στο “Σημείο Μηδέν” του μικρού Ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, του οποίου η παρουσία στο νότιο τμήμα του Μανχάταν χρονολογείται από 1916 και ο οποίος ήταν ο μόνος ιερός χώρος λατρείας που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, συμβολίζει ακριβώς τον κοινό αγώνα των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας.
Η εκκλησία θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος έχει αναφερθεί στο συμβολισμό του σχεδίου, «σμίγοντας αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά» της Αγίας Σοφίας και του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και ότι «θα είναι ένας οίκος του Θεού, της Αγάπης και της Ειρήνης».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, όταν τέλεσε τον αγιασμό και την τοποθέτηση θεμελίου λίθου του ναού του Αγίου Νικολάου τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δηλώσει ότι «ο Άγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία Ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».
O νέος ναός θα οικοδομηθεί ως «εθνικό προσκύνημα παγκοσμίου εμβέλειας», σε μικρή μόνο απόσταση από την αρχική του τοποθεσία και σε περίοπτη θέση, στον αριθμό 130 της οδού Λίμπερτι, ακριβώς απέναντι από το μνημείο, που δημιουργήθηκε για να θυμίζει την τραγική 11η Σεπτεμβρίου.
Θα είναι ο μόνος χώρος λατρείας στο “Σημείο Μηδέν”, θα είναι ανοικτός όλο το 24ωρο και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Θα αποτελεί ένα διαρκές και προς όλο τον κόσμο μήνυμα αντίστασης στη βία καθώς και της επικράτησης της συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης όλων των θρησκευτικών και εθνικών ομάδων.
Η κοινή πορεία των δύο χωρών στον δύσκολο αγώνα εναντίον της βίας και της μισαλλοδοξίας είναι διαρκής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015 στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, προπύργιο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, μπροστά από τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους, πάνω στην οποία πριν από 50 χρόνια 600 ειρηνικοί διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία, έδωσε το «παρών» στην 50η επέτειο της ιστορικής πορείας της 15ης Μαρτίου 1965 και της λεγόμενης «Ματωμένης Κυριακής».
Στην πορεία του 1965 είχε λάβει μέρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με άλλους ηγέτες των αγώνων για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, με επικεφαλής τον Δρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αρκετοί από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην πορεία της 7ης Μαρτίου του 2015 κρατούσαν αφίσα με το ιστορικό εξώφυλλο του Αμερικανικού περιοδικού Life, στο οποίο απεικονιζόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την παρουσία του και για τον «αγώνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».