Παππάς: “Η μάχη συνεχίζεται με επιμονή, υπομονή και ευθύνη”
Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” παραχώρησε ο Γιάννης Παππάς, που απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ρένας Βενιανάκη. Αυτούσια η συνέντευξη είναι η πιο κάτω.
- Να ξεκινήσω απο την επιλογή Τσίπρα για τον Παυλόπουλο στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής δημοκρατίας. Πως την είδατε;
Αυτό ήταν ένα παιχνίδι του κ. Τσίπρα για να νομιμοποιήσει αφενός την Αριστερή κυβέρνηση και αφετέρου να κερδίσει τη συμπάθεια και ανοχή από κομμάτι συντηρητικών, μεσαίας και αστικής τάξης. Προσωπικά εύχομαι ο κ. Παυλόπουλος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να είναι δραστήριος. Να σας πώ κ. Βενιανάκη, ότι διαφωνώ με τον τρόπο που εκφράστηκε η κ. Κωνσταντοπούλου για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφερόμενη στον τρόπο χειρισμού στην υπόθεση Γρηγορόπουλου όταν ‘καιγόταν’ η Αθήνα κι εκείνος παραιτήθηκε…
Από την άλλη δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ‘χρησιμοποίησαν’ για να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές, με την μη συναίνεση τους στην διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Τώρα, πρότειναν αρχικά τον κ. Αβραμόπουλο και αποδέχτηκαν τόσο εύκολα τον κ. Παυλόπουλο, με τον οποίο είχαν πολιτικές διαφωνίες ως προς τις διαδικασίες προσλήψεων και εκλογικού νόμου. Αποδεικνύεται τελικά ότι ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι κάνουν και πέφτουν συνεχώς σε πολιτικά λάθη (σύμφωνα με τις ΕΣΧΕΣ που έχουν ορίσει).
- Οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες πως τις σχολιάζετε; Θα υπάρξει αποτέλεσμα η θα οδηγηθούμε στα βράχια;
Ποιες διαπραγματεύσεις; Εδώ και ένα 20ήμερο σχεδόν, μας μιλάνε για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση την στιγμή που τα έχουν αποδεχτεί όλα εν λευκώ και προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας… ψάρι. Αντί Τρόικα να λένε ‘θεσμοί’ και αντί ‘μνημόνιο’ παράταση του προγράμματος κ ένα σωρό άλλα ευφυολογήματα. Να τα πάρουμε με την σειρά; Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το Μνημόνιο-3! Η “γέφυρα”, δηλαδή του κ. Βαρουφάκη, μας οδηγεί τελικά στο μνημόνιο 3! Αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή (παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ). Το πρόγραμμα / μνημόνιο του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό. Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η Τρόικα λέγεται «οι θεσμοί». Αυτοί όμως θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη. Η Τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων. Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών. Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου – Αυγούστου. Η κυβέρνηση επισημοποίησε την πλήρη ‘τούμπα’ στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο «καταραμένο» PSI! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015 όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015. Και, βεβαίως ούτε λόγος για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»! Καθημερινά, αποδεικνύεται ότι παίζουν με το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, πορεύονται χωρίς πρόγραμμα, και είναι επικίνδυνοι.
3. Θα υπάρξει “αριστερή παρένθεση”; Τι λέτε;
Νομίζω ότι αυτή καθαυτή η κυβέρνηση λειτουργεί και συμπεριφέρεται από μόνη της ως… “Παρένθεση”
4. Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άσκησαν κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για την ανακοίνωση του Ε.Λ.Κ. Ποια είναι η θέση η δική σας;
Κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το θέμα με στόχο τον Αντώνη Σαμαρά. Το ΕΛΚ χαιρέτισε την πρόοδο που έγινε με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας των τελευταίων 2,5 χρόνων, πράγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται και δεν θέλει να το αναγνωρίσει μέχρι τώρα. Ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνημένα με την προηγούμενη κυβέρνηση που οδήγησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα – δηλαδή το αυτονόητο. Προέχει όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδος, να διαφυλάξουν το μέλλον της πατρίδας μας. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Από εκεί και πέρα, η στήριξη στην Ελλάδα και στην ….όποια κυβέρνηση αγωνίζεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες ,είναι ξεκάθαρη και νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω.
5. Παρακολουθούμε δείπνα και γεύματα όπου ως …κύριο πιάτο είναι το κεφάλι του Αντώνη Σαμαρά για να επιστρέψει, όπως λέγεται, η Ν.Δ στην ιδεολογική φυσιογνωμία της που είναι “κεντροδεξιά”…Πρέπει να αλλάξει αρχηγό η Ν.Δ;
Το… κεφάλι του Σαμαρά δεν είναι θέμα συζήτησης σε κανένα δείπνο ή απόδειπνο! Σας υπενθυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς, εκλέχθηκε από ένα εκατομύριο Έλληνες μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας και βάση Καταστατικού είναι ισόβιος Πρόεδρος. Είναι στην δική του διακριτική ευχέρεια και απόφαση για το εάν και πότε θα ανοίξει τέτοια συζήτηση περί ‘διαδοχής’. Παραμένει στην ηγεσία της μεγάλης φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης και έχει αποδείξει στην πολιτική του πορεία εδώ και 30 χρόνια, λειτουργεί δημοκρατικά και πορεύεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Ναι, έγιναν και λάθη και από τους συνεργάτες του, και από το περιβάλλον του, λάθη κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο που έχουν εγκλωβίσει τον ίδιο και την ηγεσία της Ν.Δ.. Έγιναν λάθη και από τον ίδιο , όπως είχα άλλωστε αναφέρει πολλές φορές στις ομιλίες μου προεκλογικά, αλλά όποιος εργάζεται σκληρά και σε 24 ώρη βάση επί 2.5 χρόνια είναι δεδομένο ότι και λάθη θα κάνει και θα παρθούν κάποιες λάθος αποφάσεις,εκεί έπρεπε οι συνεργάτες του,το στενό περιβάλλον να τον προστατεύσει και να προλάβει τα λάθη να διορθώσει τις όποιες λάθος αποφάσεις , για αυτό ρίχνω μεγάλη ευθύνη σε αυτούς.Όλα όμως θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνω.
6. Μετά τις εκλογές σας βλέπουμε να συνεχίζετε τις επισκέψεις σας σε νησιά της Δωδεκανήσου. Θα παραμείνετε στις “επάλξεις” με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές;
Έχω ξαναπεί ότι η μάχη δεν τελείωσε. Η μάχη συνεχίζεται με επιμονή, υπομονή και ευθύνη. Θα συνεχίσω να είμαι ,όπως πάντα, δίπλα στους Δωδεκανήσιους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, δώσαμε όλοι μαζί τον αγώνα για τον τόπο μας και φτάσαμε σε υψηλά ποσοστά την Παράταξη στα Δωδεκάνησα. Προσωπικά, δηλώνω ότι θα παραμείνω στις επάλξεις και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον τόπο μου και για τους Δωδεκανήσιους. Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις, πολιτική βούληση και διεκδίκηση. Παραμένω παρών, δίπλα στη Δωδεκάνησο που με τίμησε με πάνω από 10.000 ψήφους και δίπλα σε όλους όσους με χρειάζονται. Δηλώνω Μάχιμος και πάντα στην πρώτη γραμμή για να καθαρίσει” η Δωδεκάνησος από παρελθοντικές παλαιοκομματικές τακτικές που μόνο πίσω κρατάνε τον τόπο μας.